Skolministern ute och seglar

[tag]Jan Björklund[/tag] var på GA-skolan i Landskrona häromdagen. Han fick mer vatten på sin kvarn och prisade nolltoleransen som fått ordning på [tag]skola[/tag]n. Enligt honom befinner sig [tag]den svenska skolan[/tag] i en internationell kris:

Enligt en internationell studie av OECD har svenska skolor störst problem skolk, med för sen ankomst, skadegörelse och ett kränkande språkbruk.

Han menar, enligt Sydsvenskan, att det inte beror på lärartätheten som för honom är ”bäst i klassen”.

Visst, Sverige har en hög lärartäthet jämfört med världen i stort (enligt OECD), men vi ligger exakt på EU-genomsnittet – 11,9 elever/lärare. Länder som har en högre lärartäthet, bara i Norden, är: Danmark (11,2), Finland (9,8), Island (11,4) och Norge (10,5). Sverige har alltså lägst lärartäthet i Norden, men vi är ”bäst i klassen”. Vilken klass talar Björklund om? Buntar han ihop oss med Nya Zeeland (17,5), Korea (20,4) eller Mexico (36,1)? Jag har mailat honom och frågat.

Björklund är ute och cyklar i [tag]skoldebatten[/tag] som vanligt och ropar sina uttjatade mantran vad gäller ordning, reda, betyg och valfrihet för att komma till rätta med de uppfattade problemen.

Det handlar inte om att höja kraven (för då är det fler som inte uppnår dem) – utan det handlar om att stärka elevernas resurser och möjligheter att uppnå dem. Det handlar inte om att ge lärarna större ordningsbefogenheter – utan det handlar om att stärka lärarnas yrkesstatus och professionalism.

Vad gäller [tag]GA-skolan[/tag] så brottas [tag]Landskrona[/tag] med större problem än som kan åtgärdas med ett förbud mot att säga ”fan” på slöjden. Men de problemen ligger som tur är inte på Björklunds bord.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skolministern ute och seglar

 1. Mattias skriver:

  Underbart med någon som går till källorna. Och Björklund står som vanligt med brallorna starx ovanför anklarna.

 2. Fisken90a skriver:

  Och vem är det som skriver då? Jag tror Jan Björkulnd gynnar Sverige, det vore skönt med lite mer ordning. Eller ska man skita i betygen helt, låta eleven bestämma helt? När man är tonåring går hjärnkapasiteten ner, det är bevisat, så då menar du att eleven ska bestämma? Då kommer Sveriges framtid bli mörk!

 3. Fred skriver:

  Att en tonårings hjärnkapacitet går ner verkar omöjligt, vem har bevisat det?

  Jag tror inte ordning i skolan kommer av att lärarna får befogenhet att beslagta mp3-spelare. Jag tror inte heller att eleverna bör bestämma allt själva.

  Däremot tror jag att vissa skolors ordningsproblem har andra orsaker än vad som kan åtgärdas genom ordningsregler och straffsatser i skolan. 50-talets regelsystem kan inte appliceras på det 21:a århundradets skola.

 4. Arne skriver:

  Jag blir bara förbannat när jag läser om skolministerns krav på mer ordning och högre krav på eleverna, när det istället handlar om mer resurser så barnen klarar av att nå upp till uppnåendemålen. Sedan anser jag att det behövs fler beteendevetare som speciallärare som verkligen kan hjälpa klassläraren att förstå och stötta elever på bästa tänkbara sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *