Betyg: FX

Det låter nästan lite coolt att få [tag]betyg[/tag]et FX, men i framtiden verkar det kunna bli verklighet – och det är inte så coolt som det låter. FX innebär att man är mer än underkänd.

Idag la regeringen, med skolminister [tag]Jan Björklund[/tag] i spetsen, fram sitt förslag om hur det framtida betygssystemet ska utformas. Sju betygssteg (A, B, C, D, E, F, FX) ska ges från årskurs sex, så att eleverna ska kunna sorteras in i rätt fack lite tidigare i livet.

Några ”Björklundare” från presskonferensen:

Tidigare och tydligare

Det klatchiga slagordet för reformen – säkerligen tatuerat på skolministerns överarm.

Det finns inget land som börjar senare än Sverige

Det finns nästan inget land som har en bättre [tag]skola[/tag] än Sverige, heller – men det kan vi kanske hålla klaffen om.

Fler steg i [tag]betygsskala[/tag]n gör det lättare att höja betyget

Varför inte ett par hundra betygssteg? Då blir det ju ännu lättare att höja sina betyg.

En betygsreform är välkommen, hur frälst vår skolminister än må vara. Även vi som inte tror att fler betygssteg är räddningen på skolans uppfattade problem inser att dagens betygssystem är under all kritik.

En viktigare fråga att ställa innan man beger sig in i en reformiver (påskyndad av ett möjligt regeringsskifte efter nästa val) är kanske: Varför har vi betyg över huvud taget?

Det här inlägget postades i Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Betyg: FX

 1. Slagthuset skriver:

  Det är ju så att både elver och föräldrar allt mer vill ha betyg tidigare. Så varför inte?

  Jag blev chockad av att få betyg i åttan och kämpa som ett djur i tre terminer för att få ok betyg. Jag hade velat veta det tidigare.

 2. Fred skriver:

  Jag tror att det första betyget blir en chock, oavsett när man får det.

  För vissa är betyget en sporre, javisst, men för andra tror jag att det kan förstärka en negativ självbild – något som inte någon graderad skala kan åtgärda.

  Diskussionen bör inte gälla när de första betygen ska ges eller hur många steg som ska finnas. Diskussionen måste gälla hur man ska hjälpa både de som har det svårt i skolan och de som har det lätt – och då är jag inte säker på att vi ens behöver ett betygssystem.

 3. Kerstin G skriver:

  ”Diskussionen bör inte gälla när de första betygen ska ges eller hur många steg som ska finnas”, säger du, Fred.

  Om inte goda betyg är målet för en elev så måste det finnas något annat mål. Vilket då? Att man bara ska lära mer är för luddigt. Eller att man ska lära så mycket som möjligt? Lika luddigt det.

  Själv har jag kommit att tycka att bilskolorna har en bra modell. Målet är klart: att man ska kunna köra bil utan att skada sig själv eller andra. Så lätt fattligt och självklart!

  Men vad är det för mål skolan har? Vad är så nödvändigt att man måste lära sig det? Svår fråga, mycket svår. Lättare då att ha betyg och veta att målet är att få bra betyg, gärna diferentierade så blir det ännu tydligare hur bra man nått målet.

  Luddiga hälsningat från en kollega

 4. Fred skriver:

  Jag kan också tycka att bilskolorna har en bra modell – målet är tydligt – och de har inga betyg. Varför krångla till det?

  För mig är det inte alls självklart att en elevs måluppfyllelse måste värderas i bättre eller sämre. En graderad betygsskala kräver tydliga betygskriterier som gör att man lätt kan särskilja betygsstegen. Dagens betygssystem klarar knappt av det och jag är inte övertygad om att framtidens system kommer att vara bättre bara på grund av att stegen är fler. Problemet är att om betygen blir fler kommer det att krävas fler sätt att skilja dem åt – och det tror inte jag automatiskt leder till mindre luddighet och större tydlighet.

  Det allra tydligaste betygssystemet vore två steg: Godkänd – Icke godkänd. Antingen uppnår man målen, eller så gör man det inte. Tydligare än så kan det inte bli. Jag tror att luddigheten uppstår när man tvingas värdera graden av måluppfyllelse.

 5. Kerstin G skriver:

  OK. Håller med. Har själv också tyckt att Godkänd skulle räcka.

  Och då ska Godkänd nivå vara TYDLIG och ligga högre än idag. Det ska vara en prestation att bli godkänd – precis som det är en prestation att bli Godkänd i bilskolan.

  Kruxet att definiera målet kvarstår dock.

  Kanske får man (=samhället) bara bestämma sig för att detta och detta ska man kunna.

 6. Magistern skriver:

  ”Det allra tydligaste betygssystemet vore två steg: Godkänd – Icke godkänd. Antingen uppnår man målen, eller så gör man det inte.”

  Kunde inte sagt det bättre själv. 😉

 7. Carola skriver:

  Kerstin G: jag går inte i skolan för att få bra betyg – jag går i skolan för att lära mig och har alltid gjort….

  Eleverna lär sig alltså inget fram till åk 8 eftersom det inte har betyg.

  En prestation att bli Godkänd…. för många elever idag är det en prestation att bli godkända, för andra är det ingen prestation att få VG i allt.

  Och det viktigaste: hur är det då tänkt att man ska kunna räkna ut betygen inför gymnasiestudierna …..
  (blivande syv:are)

 8. Kerstin G skriver:

  Ja, Carola, du går i skolan för att lära dig. Men hur mycket och vad? Så mycket och vad du har lust med? Nog bör det finnas ett tydligt mål – precis som i bilskolan om jag får fortsätta med den bilden. Och vad är det tydliga målet?

  Visst lär barn sig före 8:an, det vill säga innan de får betyg. De lär sig för att de har kvar sin lust. Men nån gång behövs det mer än lust för att ungdomar ska vilja lära sig vad skolan har att erbjuda. Då är betyg en hjälp till motivation.

 9. Carola skriver:

  Kerstin G

  Ja, jag har just avslutat en kurs i nationalekonomi. Betygen vi hade i grundskolan och på gymnasiet påverkade inte mitt intresse för skolan till det bättre – jag skulle väl snara påstå att jag gjort bättre ifrån mig om vi inte haft betyg.

  För många av de svagare eleverna jag mött är betygen tyvärr inte någon motivation utan tvärt om.

 10. Fred skriver:

  Jag går på Carolas linje. Att betyg skulle vara motiverande fungerar inte som argument. Om det var sant skulle alla, från åttan och uppåt, vara motiverade. Vissa elever kanske är sporrade av att värderas, men långt ifrån alla. Det är kanske snarare så att betygen får många elever att tappa motivation och lust.

 11. Fisken90a skriver:

  Det är bra med tidigare betyg, önskar jag hade haft det, då skulle man slippa STRESSA upp betygen under 3 terminer! Plus bredare betygsskala är mer rättvist, nu är det så stor skillnad på G-kunskap och G-kunskap. G- eller G+, spelar roll(?) det syns inte i slutbetygen

 12. Fisken90a skriver:

  Det blir ju förvirrad om man inte har ett betygssystem. Hur vet man då hur man ligger? Vissa lärare vågar ju inte sägta sanningen. Det är lättare att ge betyg, Fred!

 13. Isac skriver:

  Tack för blogg inlägget. Har använt det till en svenska uppsatts. Hoppas att är okej med det?

 14. Fred skriver:

  Fisken90a:

  Jag tror att stressen kan vara ett argument för att skrota betygssystemet helt och hållet. Jag tror inte att förvirringen skulle öka, snarare tvärtom. Just nu är förvirringen ganska total när det gäller betygens likvärdighet över riket. Är ett VG i Pitå lika mycket värt som ett VG i Harlösa? Ingen aning.

  Jag förstår inte argumentet att bredare betygsskala skulle vara mer rättvist. Oavsett vilket betygssystem vi har, skulle jag tro att en lika stor andel kommer att tycka ett just det systemet är orättvist. Och ofoget med + och – kommer vi aldrig tillrätta med. Om vi så hade haft en tusengradig skala hade lärarna använt + eller -.

  De lärare som inte vågar berätta sanningen om hur en elev ligger till (med eller utan betyg) bör inte arbeta som lärare. Visst är det kanske lättare att skriva en siffra eller en bokstav på ett papper, men lättare behöver inte betyda bättre.

 15. Kerstin G skriver:

  Fisken 90a: Det är inte lättare att sätta betyg. Det är svårare, mycket svårare, för då får jag inte sväva på målet utan måste stå för en entydig uppfattning. Fanns inte betyg kunde jag utan att skämmas berömma alla elever som lärt sig något.

 16. Fred skriver:

  Isac:
  Javisst!

  Kerstin:
  Bra sagt!

 17. Mickan skriver:

  Stryk betygen helt och hållet! Att jobba med omdömen skulle antagligen bli mest ”rättvist” och mer motiverande för eleverna. Ett omdöme är så mycket mer personligt än ett par bokstäver och dessutom kan man mer precist definiera vad eleven har lärt sig/ inte lärt sig, sådant syns inte i betyget. Stressen skulle antagligen minimeras för de som hela tiden strävar efter att ligga på topp, samtidigt som de svaga eleverna slipper stämpeln IG/ Fx som ju rent av ger känslan av att vara värdlös. Jag är övertygad om att omdömen är framtidens sätt attbedöma elevernas prestationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *