Det stora språnget – bakåt

[tag]Sigbrit Franke[/tag] heter regeringens nya utredare som har fått i uppdrag att lämna förslag till en ny [tag]lärarutbildning[/tag].

Hon funderar bland annat på att återinföra särskilda examina för förskole-, lågstadie-, mellanstadie-, högstadie-, och gymnasielärare. Exakt vad jag tycker om detta vet jag inte, men regeringens linje ligger tydligt utlagd: Så länge vi har förkastat det förr i tiden, så är det säkert bra för framtiden.

Regeringen ger dessutom bonuspoäng om det råkar vara en socialdemokratisk reform som städas bort. Allt sossarna har gjort med [tag]skola[/tag]n de senaste 75 åren ska bort, bort, bort. Stadiereformen råkar vara en sosse-reform, så inga bonuspoäng här inte.

Jag tror mycket väl att Sigbrit Franke kan göra bra ifrån sig. Men när har bakåtsträvande varit en väg framåt? När har gamla idéer blivit bättre genom att lansera dem som nya?

Snart har vi väl bara Filosofi på schemat…

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Det stora språnget – bakåt

 1. Telly Gäfvert skriver:

  Bara för att kritiken är av alliansen denna gången betyder inte att lärarutbildningen fungerar, jag har själv studerat på den i en termin, och den rena idiotin som föregick var förbluffande, främst misstaget av att blanda lärare till alla olika åldrar

 2. Fredrik Svensson skriver:

  Svaret på dina frågor och andra liknande frågeställningar naturligtvis i de allra flesta fall, med något enstaka enskilt undantag, helt klart "aldrig"!

 3. Janis skriver:

  Det finns 26 lärarutbildningar i Sverige, om jag inte misstar mig. Allt som oftast kritiseras "lärarutbildningen" som om den var en enda enhetlig utbildning. De fakta och argument som då förs fram blir förstås långt ifrån allmängiltiga. Vare sig de grundar sig på egna erfarenheter från en högskola eller Sigbrit Frankes studie av sex (var det väl?) högskolor.

 4. Fred skriver:

        Telly: Jag tycker inte heller att lärarutbildningen fungerar riktigt – i alla fall inte i Malmö – men frågan är vad man gör åt det. Går tillbaka till någon slags romantisk bild av stadieskolan? Inte bra. Något nytt kan man väl komma med så här i gränslandet mellan det gamla kunskapssamhället och det nya kommunikationssamhället. Därmed inte sagt att Franke inte kan göra ett bra jobb – det tror jag mycket väl att hon kan – om hon bara får bra direktiv och inte gammal skåpmat.
        Fredrik: Undantagen gäller inte här – naturligtvis.
        Janis: Jag har hört bra saker om flera lärarutbildningar i landet (dock inte Malmö). Hennes urval verkar ha varit väl snävt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *