Vissa fattar, andra inte…

Ju fler stegen blir, desto svårare blir det samtidigt för lärarna att på ett begripligt sätt förklara vad som skiljer [tag]betyg[/tag]et A från ett B eller D från E. Och det är inget litet problem. För syftet bakom den förra stora betygsreformen var just att det skulle skapas ett för eleverna begripligt samband mellan vad de lär sig och betyget de sedan får.

[tag]DN[/tag]:s ledarredaktion har förstått vad felet är med alliansregeringens tänkande när det gäller ett nytt betygssystem.

Ju fler betygsnivåer som finns, desto tydligare måste nyanserna mellan dem bli. Annars blir det omöjligt för oss lärare att kunna förklara vilka skillnaderna är mellan ett B och ett C, exempelvis. Det är knappt det är möjligt att skilja dagens G, VG och MVG från varandra.

Den stora frågan som regeringen inte lyckats besvara på ett tillfredställande sätt är: Vad är det för fel på dagens betygssystem?

I väntan på relevanta svar på frågan, ångar [tag]Jan Björklund[/tag] vidare med sina reformer. Stressen börjar nog infinna sig. Han måste ju hinna klart med alla de utlovade förändringar av den svenska [tag]skola[/tag]n inom tre år. Efter valet 2010 sitter han troligen inte kvar…

För övrigt anser jag att betygen bör avskaffas.

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *