Ett steg i rätt riktning

I vad som måste vara den borgerliga skolpolitikens motsvarighet till ”även en blind höna hittar korn ibland” vill nu skolmajor [tag]Jan Björklund[/tag] förbjuda religiösa inslag i [tag]skola[/tag]n. Det är på tiden. Nu kanske vi äntligen kan bli av med fåniga formuleringar som att skolan ska fostra individer ”i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen etik och västerländsk humanism” (Lpf-94).

Konfessionella inslag i undervisningen har tidigare varit förbjudet. Skärpningen är egentligen mer ett förtydligande. Mer specifikt pekas Intelligent Design ut som ett inslag som inte får förekomma på biologilektionerna. Helt rätt. Sagor hör hemma på sagostunderna.

Personligen tycker jag att skärpningen inte går långt nog. Att hålla skolavslutningar i religiösa byggnader är inte problemfritt för de elever som inte tillhör den specifika [tag]religion[/tag]en. Religiösa inslag i skolan som är exkluderande för en eller flera elevgrupper bör försvinna.

Björklunds utspel är ett steg i rätt riktning. Om vi nu bara kan få till stånd en förändring så att även den politiska arenan blir fri från religiösa inslag. Ja, jag tittar på er, Kd

Det här inlägget postades i Politik, Skola, Sverige. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *