Klass 9B

Vad tevetittarna inte får se är ju att vi parallellt gjorde samma sak, men med 9B. Vi fick exempelvis arbeta två mattelärare tillsammans – det gjorde en enorm skillnad, både för [tag]elever[/tag]na och för oss. Vi fick mer tid för pedagogisk debatt och utveckling och tid att inspirera varandra. Faktum är att 9B höjde sina betyg mer än 9A.

En lärare på Johannes[tag]skola[/tag]n i Malmö uttalar sig om SVT:s dokumentärserie [tag]Klass 9A[/tag] i Personalavin, ett månatligt informationsblad till Malmö stads anställda.

Så var det med Superpedagogerna. Om man satsar på mindre grupper, högre lärartäthet och mer resurser så förbättras resultaten. Jag är inte förvånad.

Jag har följt Klass 9A varje vecka och med stort intresse. Det är två saker som har gjort att intresset har hållts vid liv: Eleverna och skildringen av staden jag bor i, Malmö. Invändningarna har dock funnits kvar – behandlingen av de ”gamla” lärarna tycker inte jag har varit schysst och betoningen på läraryrket som ett kall, och inte en profession, har inte tilltalat mig alls.

Man behöver inte vara en prisbelönt och omskriven lärare för att kunna visa upp goda resultat. Det verkar räcka med att man är utbildad, engagerad och professionell. Och klass 9B verkar visa att resultaten blir ännu bättre om lärartätheten ökar.

Skönt. Då kan man lägga sin tilltufsade heder åt sidan och än en gång glädjas över att vara [tag]lärare[/tag]. Och hoppas på fler kollegor.

Det här inlägget postades i Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klass 9B

 1. Svante skriver:

  Finns Personalavin på nätet? Vore kul att läsa hela intervjun.

 2. Fred skriver:

  Jag har tyvärr inte hittat den, men om den kommer så dyker den nog upp här. Det senaste numret som laddades upp där är från november 2007. Det är inte en intervju, utan en väldigt kort artikel med ett par uttalanden från lärare och rektorer på Johannesskolan.

 3. Väldigt intressant och viktigt!

  "Om man satsar på mindre grupper, högre lärartäthet och mer resurser så förbättras resultaten"

  Det är ju något som alla vet, men nästan ingen verkar vara angelägen att tala om – särskilt inte de som har något att säga till om när det gäller skolan. Återstår nu bara att se om denna viktiga slutsats äntligen kan nå längre än till oss som rör oss bland lärarbloggar och facktidningar…

 4. Fred skriver:

  Jättebra, Mathias. Tack!
  För fler resultat för klass 9B kan man läsa den här artikeln i Sydsvenskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *