Miss i betygsdebatten

Mäta [tag]resultat[/tag] – sätta [tag]betyg[/tag].

Det är en skillnad mellan de två sakerna. I måndagens DN Debatt verkar [tag]Haninge kommun[/tag] blanda ihop dem:

Vi har i Haninge fått flera intressanta erfarenheter av att genomföra kunskapskontroller för barn och elever i yngre åldrar. Dessa erfarenheter visar att proven tydliggör uppdraget för lärarna. De påverkar hur lärarna lägger upp sin undervisning. De påverkar vad lärarna undervisar om. De påverkar hur lärarna samarbetar med varandra. De ger motiv för utveckling och förändring. Det är på detta sätt som prov och betyg kan leda till att eleverna lär sig mer.

Det är en sak för [tag]skola[/tag]n att mäta kunskapsnivån med hjälp av prov eller kontroller. Det är en helt annan att sätta betyg, som är en myndighetsutövning som kan få rättsverkningar för eleven vad gäller framtida utbildning och arbete.

Jag förringar inte på något sätt de fantastiska resultat som Haninge kommun har uppnått genom sina [tag]kunskapskontroll[/tag]er, men det är inte [tag]betygssättning[/tag] de sysslar med. I debattartikeln framgår också att de inte alls har ”betygsliknande tester” (vad nu det är för något…), utan de testar kunskapsnivåerna på [tag]elever[/tag]na och sätter in resurser där det behövs. Vem skulle få för sig att ifrågasätta något sådant?

Det är viktigt, både i den allmänna [tag]skoldebatt[/tag]en och i den specifika [tag]betygsdebatt[/tag]en, att man inte blandar ihop kunskapsmätning med betygssättning. Det är när en lågstadieelevs kunskapsnivå bedöms som icke godkänd som stridigheterna sätter in. Haninge kommun vill presentera sin del av verkligheten, men på DN Debatt blir det till ett avbränt vådaskott.

Huka er i skolbänkarna!

Det här inlägget postades i Media, Politik, Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Miss i betygsdebatten

 1. Anders skriver:

  Vill i sammanhanget bara tipsa om en bra artikel i LO-Tidningen härom veckan. http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=15626

 2. Martin skriver:

  Visst är det skumt att detta alltid blandas ihop! Det Haninge gjort verkar ju toppen, allvarligt. Mer styrning är ju jättebra, både på skolnivå, kommunnivå och nationell nivå. Men visa mig hur dessa elever skulle prestera ännu bättre om de dessutom fick betyg. Tjena.

 3. Tror tyvärr att det är ganska många som blandar ihop detta vänsterut också.

  ”I debattartikeln framgår också att de inte alls har ´betygsliknande tester´ (vad nu det är för något…), utan de testar kunskapsnivåerna på eleverna och sätter in resurser där det behövs. Vem skulle få för sig att ifrågasätta något sådant?”

  Tja, om vi kallar det nationella prov i årskurs tre är till att börja med den socialdemokratiska partikongressen massivt emot – pga att ideologerna inte greppar att detta inte är betygssättning. Och nu har vi inte kommit in på Vänsterpartiet.

 4. Mats Öhlin skriver:

  Hej Freon!

  Nej, vi har inte blandat ihop prov och betyg.

  Som vi skriver i artikeln:
  ”Själva provet prövar kunskaper som inhämtats genom undervisning. Betyg är en bedömning av de kunskaper som inhämtats genom undervisning. Alltså är det inte betygen och proven i sig som ger kunskaperna.”

  Prov är alltså en sak, betyg en annan, undervisning något tredje. Det vi påstår i artikeln är däremot att det finns ett samband mellan dessa tre företeelser.

  Däremot blandar rubriken på artikeln ihop det hela. Men den satte vi inte själva. Det gjorde DN.

  Med vänlig hälsning
  Mats Öhlin

 5. Fred skriver:

  Mats: Tack för att ni tar er tid att kommentera. Jag hoppas att ni också tar er tid att påpeka rubriksättningen för DN.
  Att kunskapskontroller och undervisning har ett tydligt samband håller jag med om. Men artikeln kan tolkas som att ni anser att förekomsten av betyg leder till att elevernas kunskaper ökar – det är det jag bestrider.

 6. Pingback: Betyg på barnen « Christermagister

 7. Christer skriver:

  Jag har länkat till det här inlägget när det gäller kritik av skriftliga omdömen/betyg. Protestera om du inte tycker att det stämmer!

  MVH
  Christer

  http://christermagister.wordpress.com/2008/06/09/betyg-pa-barnen/

 8. Fred skriver:

  De enda protesterna jag har är mot Björklunds flummiga ”betygsliknande omdömen”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *