Skolnotisernas återkomst

Sydsvenskan har i min frånvaro fortsatt artikelserien om Omkretsens skolor. De fortsätter ge en ganska bra inblick i den svenska skolan.

I fredags skrev de en artikel om Korsbackaskolan i [tag]Kävlinge[/tag] kommun. Resultaten där verkar peka uppåt. En [tag]lärare[/tag] säger:

Det är skillnad. Jag är den samma. Betygskriterierna är de samma.

När nu [tag]betyg[/tag]skriterierna – och hela betygssystemet – ska förändras inom de närmaste åren så kan det vara på sin plats att ställa en fråga: Hur ska vi kunna veta att det nya betygssystemet är bättre än det gamla? Resultaten är kanske inte helt enkla att jämföra…

I tisdags publicerades två artiklar om [tag]Trelleborg[/tag]s kommun. Den första handlar om Vannhögsskolan där en elev uttrycker det man kanske inte alltid tänker på i [tag]resultat[/tag]debatten:

Jag pluggar för min egen skull och inte för [tag]skola[/tag]ns rykte.

Översätt ”skolans” med ”landets” så kanske vi kan hitta en mer försonande ton i skoldebatten.

Den andra artikeln handlar om ett projekt där man försökte göra en skola till ”spjutspets” genom att höja kraven. Det gick inte – och man har nu tvingats sänka kraven. En skolledare säger:

Vi spände bågen för högt, men nu har vi stämt av med de som är nära verksamheten.

Det brukar vara bra att göra – kanske redan innan man drar igång. Det man insåg i projektet var att det inte räcker med att höja kraven, utan lärarnas arbetssituation måste göras rimligare, lärartätheten måste öka, och lärarna måste ges utrymme för att sköta sin undervisning. Har du läst detta, [tag]Jan Björklund[/tag]?

Det här inlägget postades i Skola, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skolnotisernas återkomst

  1. Ulf Blossing skriver:

    Håller med om att lärarnas arbetssituation behöver göras rimligare. Där ligger också att ge de möjlighet att höja komptetensen – i det här fallet tänker jag förstås på området kunskap och bedömning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *