Björklund får sista ordet

Sydsvenskan avslutar sin serie om Omkretsens skolor genom att ge utbildningsminister [tag]Jan Björklund[/tag] sista ordet. Han börjar med att kommentera de låga resultaten i vissa av kommunerna:

Ska vi höja [tag]resultat[/tag]en måste vi gå in med stödinsatser tidigare än vi gör idag.

Det håller jag med honom om. Frågan är hur.

Ministerns förslag är att utbilda fler special[tag]lärare[/tag], ge mer pengar till lågstadiet, utbilda lågstadielärare istället för grundskolelärare och att införa nationella prov i årskurs tre för att identifiera de elever som inte har lärt sig att läsa och räkna.

Jag tror att de flesta [tag]elever[/tag] som går i trean och inte kan läsa eller räkna redan är identifierade, och jag vet inte vilken nytta det finns med att återinföra låg-, mellan- och högstadierna. I övrigt är Björklunds förslag helt ok, även, tror jag, när han vill förstatliga [tag]skola[/tag]n igen. Jag tror att det är viktigare att ha en hårdare statlig kontroll, men jag vet inte om det skulle bli bättre med statligt huvudmannaskap.

Björklund svarar också på tio snabba frågor:

Det är här det blir lite problematiskt. Låt mig ställa två frågor:

  1. Ska [tag]bussning[/tag]en av invandrarelever till svensktäta skolor kompletteras med bussning av svenska elever till invandrartäta skolor?
  2. Hur ska man kunna ha mindre grupper när man inte ska ha fler lärare i skolan?

Som vanligt sjabblar Björklund bort de bra förslagen genom att också komma med förslag som ingen förstår sig på. Det är dags att Björklund slipper monopolet på skolfrågorna och att man tillsätter en opolitisk skolkommission. Långsiktighet, kvalitet och breda överenskommelser bör vara ledorden. Snabba fixar och enkla lösningar på komplexa problem bör undvikas.

Det här inlägget postades i Skola och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Björklund får sista ordet

  1. Ulf Blossing skriver:

    Röstar också för en opolitisk skolkommision!

  2. Fred skriver:

    You got it! Se nästa post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *