Amnestys årsrapport

Årets Amnesty-rapport är ute, och kritiken mot USA är hänsynslös:

Hundreds of detainees continued to be held without charge or trial at the US naval base in Guantánamo Bay, Cuba. Thousands of people were detained during US military and security operations in Iraq and Afghanistan and routinely denied access to their families and lawyers.

Military investigations were initiated or conducted into allegations of torture and ill-treatment of detainees by US personnel in Abu Ghraib prison in Iraq and into reports of deaths in custody and ill-treatment by US forces elsewhere in Iraq, and in Afghanistan and Guantánamo. Evidence came to light that the US administration had sanctioned interrogation techniques that violated the UN Convention against Torture. Pre-trial military commission hearings opened in Guantánamo but were suspended pending a US court ruling.

In the USA, more than 40 people died after being struck by police tasers, raising concern about the safety of such weapons. The death penalty continued to be imposed and carried out.

Alla sakerna som rapporten tar upp har rapporterats på många ställen tidigare. Vi vet att Guantánamo fungerar som ett koncentrationsläger där fångarna inte alltid tillåts kontakt med omvärlden. Vi vet att Abu Ghraib har hänt, och att värnpliktiga och lägre befäl har ställts inför rätta för det. Vi vet att dödsstraffet fortsätter att vara ett sätt att slutligen lösa den värsta kriminaliteten i flertalet amerikanska delstater. Vad hade då Vita Huset att säga om rapporten? Scott McKlellan, Vita Husets talesman sa:

I think the allegations are ridiculous and unsupported by the facts.

Huh? Kan ni stava till ordet diskrepans?

Nu gick Amnestyrapporten inte bara hårt åt USA, utan hade följande att säga om Sverige:

Discrimination against ethnic minorities and foreign nationals, prison overcrowding, and failures to investigate complaints against the police promptly or independently were among a range of concerns raised by international monitoring bodies. Further revelations were made about the forcible deportation of two asylum-seekers to Egypt in 2001, raising concerns that the Swedish authorities had colluded in their unlawful “rendition” to the custody of the USA before their eventual transfer to Egypt

Nu lyckades Amnesty i och för sig också klämma in lite kritik av USA i sin kritik av Sverige, men de kom inte med några direkta nyheter. Däremot är det underligt att regeringen inte sagt ett dugg om detta. Nu har frågorna i och för sig ältats om och om igen. Diskrimineringen av minoriteter fortsätter, polisen går fri från de flesta anklagelser som riktas mot dem, och avvisningen av två asylsökanden till Egypten, med hjälp av amerikanska agenter, har vi sett omfattande rapportering kring. Man tycker dock att regeringen kunde yttra sig om kritiken.

På ett sätt är det synd att vi inte har starka personligheter som the Fox News Channels Bill O’Reilly i Sverige. Han hade fått fart på debatten i Sverige också. Jan Guillou räcker liksom inte. Det här hade Bill att säga om Amnestys kritik av USA:

Amnesty International works with the International Red Cross and the left wing American media to subvert the Bush administration’s terror war strategies. Everybody should know that.

[…]

Amnesty International isn’t an objective human rights group. It’s a far left outfit that sympathizes with people who kill Americans. That’s what it is. The evidence is irrefutable.

Underligt. Bill verkar inte ha läst Amnestys stadgar:

AMNESTY INTERNATIONAL’s vision is of a world in which every person enjoys all of the human rights enshrined in the Universal Declaration of Human Rights and other international human rights standards.

[…]

AMNESTY INTERNATIONAL forms a global community of human rights defenders with the principles of international solidarity, effective action for the individual victim, global coverage, the universality and indivisibility of human rights, impartiality and independence, and democracy and mutual respect.

[…]

AMNESTY INTERNATIONAL seeks to disclose human rights abuses accurately, quickly and persistently. It systematically and impartially researches the facts of individual cases and patterns of human rights abuses. These findings are publicized, and members, supporters and staff mobilize public pressure on governments and others to stop the abuses.

Det står ingenting om att de sympatiserar med människor som vill döda amerikaner. Bill, det är inte vänster att arbeta för mänskliga rättigheter. Det är inte vänster att skydda individen från repressiva system. Det är inte vänster att arbeta för internationell solidaritet. Det är inte vänster att rapportera om överträdelser. Det är mänskligt.

Politiker av alla färger måste kunna tåla kritik av den förda politiken. Man måste se den som konstruktiv och göra förändringar där det behövs. Om man blint värjer sig för all kritik sker inga förbättringar. När kritiken dessutom gäller mänskliga rättigheter, från en internationell och politiskt oberoende organisation som Amnesty International, så måste man agera. Annars är man på väg mot ett repressivt system som fullständigt skiter i individens rättigheter. Det spelar ingen roll om man heter USA eller Sverige.
/Fred

Det här inlägget postades i Sverige, USA, Världen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *