Debatterna

Natten mellan den 30:e och den 1:e oktober går den första debatten av tre mellan Bush och Kerry av stapeln. Här är 9 saker ni bör veta om debatterna:

  1. De är inte debatter. Enligt ”debatt”-reglerna får de inte ställa frågor eller följdfrågor till varandra. De får inte ens besvara attacker mot sig. Allt enligt ett debattkontrakt som upprättats mellan de debatterande partierna.
  2. En grupp som heter the League of Women Voters skötte de öppna och transparenta debatterna förr i tiden (då de verkligen var debatter), men sedan 1986 sköts detta av the Commission on Presidential Debates. CPD sköts av partimedlemmar ur båda partierna och vill ogärna se en kollega göra bort sig. Därför har reglerna för presidentkandidaternas debatter stelnat till en alldeles för ordnad affär med väl inrepeterade svar. Antagligen så tyckte männen att kvinnorna gjorde debatterna alldeles för intressanta och spontana.
  3. CDP sägs vara opartiskt, men sköts alltså till 100 % av republikaner och demokrater. En kille som Ralph Nader har inte en chans längre. Siste utomstående mannen som fick en chans att ställa upp i debatter var Ross Perot, vars viktigaste inlägg var att han ville bygga en mur mellan USA och Mexico. Även debattkontraktet utesluter andra kandidater än de från demokraterna och republikanerna.
  4. Debattkontraktet är så strikt att det är förbjudet för Bush och Kerry att debattera någon annanstans eller vid någon annan tid än de överenskomna. I år har de kommit överens att ”debattera” vid tre tillfällen: 30 september (om utrikes- och säkerhetsfrågor), 8 oktober (frågestund från ”mjuka” anhängare (se nästa punkt) om lika delar utrikes- och inrikesfrågor), 13 oktober (om ekonomiska och inrikesfrågor). Dessutom äger en vicepresidentkandidatdebatt (inget Scrabbleord precis) rum den 5 oktober.
  5. Publiken vid debatterna måste vara ”mjuka” anhängare av Bush eller Kerry, dvs de får inte vara alltför anti- eller pro- någon kandidat.
  6. Publiken vid debatterna måste även vara tysta och helst inte röra sig. Räkna med säkerhetsvakter som inte räds att släpa ut publikdeltagare om det skulle behövas.
  7. Under debatten finns det en del som kallas ”förlängd diskussion”. Den får inte vara längre än 30 sekunder. Man kanske skulle be dem slå upp ordet ”förlängd”.
  8. Om en fråga är för komplicerad så stryks den redan innan debatten. Vid förra valets debatter mellan Bush och Gore diskuterades aldrig fattigdom, narkotika, hemlöshet, minimilöner, NAFTA, fängelser, ekonomisk brottslighet, eller välfärden.
  9. Debatterna sponsras av olika företag, gärna sådana som redan har en utarbetad lobbyverksamhet. Som ordförande för CDP sitter Frank Fahrenkopf, lobbyist för läkemedelsföretag, och som vice sitter Paul Kirk, lobbyist för spel och dobbel. Sponsorer för debatterna kommer att vara, bland andra, Philip Morris (cigg) och Anheuser-Busch (öl och sprit). Hmm… Läkemedel, spel och dobbel, cigg och alkohol… Låter som en jävla sexa.

Jag behöver väl knappast tillägga att sändningarna från debatten kommer att vara mest intressanta på the Fox News Channel. Lite partiskhet med politiken piggar upp klockan tre fyra på natten. Annars sänder även CNN, BBC World och SVT 1 direkt.

/Fred

Det här inlägget postades i USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *